Thursday, April 21, 2011

MY MEMORY with LITTLE FINGERS





(click banner to join)
Closing Date : end of Apr 11
Tag : Haryati@Tunung

I rasa semua wanita2 yg telah berkawin akan rasa teruja dan excited yg teramat sgt bila mendapat perkhabaran bahawa dirinya telah berbadan dua. I pun mcm tu jugak!

1st pregnancy I, gugur! In fact, janin tak jadi. Kantung je yg ada. Terkilan? Memang. Tp, kita kena redha la kan. Alhamdulilah, 3 bln selepas itu aku ngandung lg! Kali ini aku extra alert. Msk 6 bln, aku buat 3D scan.

“your baby semua sihat. Cukup sifat. Tapi I nak bgtau sikit. Takpe jgn risau. Yg ni boleh repair” aku dah tak senang hati masa tu!

“your baby yg lahir nanti ada cleft. Mgkin cleft lip saja atau cleft lip and palate” aku tenang lg masa tu.

Tp on the way home, fikiran aku kosong. Aku jadi gusar. Terpikir gak ape yg aku dah buat kan. 2-3 hari yg pertama selepas dpt berita tu aku mmg mcm tak boleh nak terima the fact. Tp, slowly aku start buat research pasal cleft nie and at the same time berdoa banyak2 moga2 semuanya tidak la seteruk yg dlm pikiran aku. Moga semuanya berjalan lancar.

Masa aku bersalin tu, first thing yg doctor buat bila baby dah kluar ialah check bibir, mulut dan lelangit baby aku. Alhamdulilah.. baby aku hanya mengalami cleft lip. Lelangit dia ok. Kalau ada cleft palate, mmg bnyk operation yg kena buat. Syukur sgt2.  


Pembedahan utk repair the cleft dibuat masa umur Rayyan 4 bln lbh. Aku yg temankan dia masuk ke ward operation. Aku yg baringkan dia kat katil OT dia. Aku tunggu 2jam kat luar dgn hati yg bedebar2. Sayu hati keibuaan aku saat terpandang Rayyan yg terlentang sambil menangis menahan kesakitan bila dia dibawa kluar dr OT. Kalau la aku boleh ganti tempat dia waktu tu!


Selepas itu, dia sambung lagik puasa. Susu tak boleh bagi. Air tak bagi. Kedua2 tangan dia menggeletar kelaparan! Ditambah pulak dgn suhu badan yg meningkat. Aduhhhh!! Tapi aku tau dia kuat!!


2thn tlh berlalu… Rayyan semakin aktif, lasak dan nakal. Di samping Ryanna, mereka berdua ada la cahaya cinta kami!

The latest pic of Rayyan
@ Kuching airport on 11/4/11

Rayyan & Ryanna

Mommy and Daddy will always love you two sweethearts!

Phewwww… sorry eB. Panjang berjela2 la pulak entry ni. Thanks for the contest. Enjoy your contest so much.

Last but not least, good luck to me!   

4 comments:

  1. wahhhh..touching juga ni..hukhukhuk

    ReplyDelete
  2. pezen contest dah pos smlm..nti da dpt,inform k..takot xsmpi..hehe

    ReplyDelete
  3. alahai, sedih la eB bacer...
    kuatnyer rayyan... eB salute... cpt tau yer ms scan 3D tuh...
    aper2 pn... gd luck
    result pkl 5 nanti tau :)

    ReplyDelete
  4. Just, congrats to you too.. mcm mana gia mo bagi details sama organizer?

    ReplyDelete